Logo Logo

Upisnik pružatelja elektroničkih publikacija

Priopćenje za javnost

Vijeće za elektroničke medije, temeljem svojih zakonskih i podzakonskih ovlasti, zaduženo je za vođenje Upisnika pružatelja elektroničkih publikacija. U tijeku je usklađivanje upisnika sa zakonskom definicijom elektroničkih publikacija, koja elektroničke publikacije definira kao urednički oblikovane internetske stranice i/ili portali koji sadrže elektroničke inačice tiska i/ili informacije iz medija na način da su dostupni širokoj javnosti bez obzira na njihov opseg.

Navedeni proces usklađivanja podrazumijeva razmatranje svih prijava koje Vijeće za elektroničke medije kontinuirano prima. U tom je procesu Vijeće uvidjelo potrebu za podrobnijim tumačenjem pojma elektroničke publikacije, te je na svojoj sjednici održanoj 31. ožujka 2010. godine prihvatilo četiri temeljna uvjeta koje moraju ispunjavati pružatelji elektroničkih publikacija da bi bili upisani u Upisnik.
1. Pružatelj elektroničke publikacije mora biti pravna osoba ili obrtnik koji je upisan u sudski ili drugi propisani registar u Republici Hrvatskoj (Registar udruga, Središnji obrtni registar);
2. Elektronička publikacija koja se prijavljuje mora imati glavnog urednika koji je novinar i/ili ima novinare koji stvaraju sadržaj;
3. Elektronička publikacija koja se prijavljuje mora objavljivati vlastiti sadržaj, a može i prenositi informacije iz drugih medija;
4. Cjelokupnim sadržajem elektronička publikacija obraća se široj javnosti.

Da bi provjerilo jesu li ti uvjeti ispunjeni, Vijeće je razmatralo i sljedeće kriterije:
– postoji li impressum, rubrike, vlastiti autori i novinarske forme
– odnosi li se sadržaj koji se objavljuje na specijaliziranu publiku ili usko geografsko područje (pa se pružatelji takvih publikacija nisu upisivali), ili je riječ o sadržaju koji je u svakom smislu namijenjen najširoj publici (temeljem čega su takvi pružatelji upisani).

Vijeće je također uzelo u obzir i učestalost ažuriranja sadržaja.
U Upisnik su također, sukladno zakonskoj definiciji, upisivane elektroničke publikacije koje predstavljaju elektroničke inačice tiska, za koje je nedvojbeno utvrđeno da, uz elektroničko, imaju i tiskano izdanje.

Temeljem provedenog postupka ocjenjivanja primljenih prijava pružatelja elektroničkih publikacija, a u procesu usklađivanja Upisnika s gore navedenim uvjetima i kriterijima, Vijeće za elektroničke medije je na sjednici održanoj 28. prosinca 2011. godine donijelo odluku o poništenju upisa svih ranije upisanih pružatelja elektroničkih publikacija, što je predstavljalo temelj za uspostavu novog Upisnika, sukladno gore navedenim pravilima i mjerilima.
Na istoj je sjednici Vijeće donijelo odluku o upisu pedeset i šest (56) pružatelja elektroničkih publikacija, među kojima su neki ponovno upisani, a neki upisani prvi puta (popis upisanih nakladnika u privitku).

Svi pružatelji elektroničkih publikacija koji su podnijeli prijavu za upis u Upisnik pružatelja elektroničkih publikacija poštom će dobiti odluku o poništenju upisa, odnosno odluku o upisu ili ponovnom upisu u Upisnik pružatelja elektroničkih publikacija.

Vijeće naglašava da je proces usklađivanja u tijeku te će upisnik biti podložan promjenama odnosno dopunama. Ujedno napominjemo da Vijeće ispisom nekih pružatelja elektroničkih publikacija ne donosi odluku o gašenju njihovih internetskih stranica, nego radi selekciju kojom upisuje samo one za koje je u obvezi voditi evidenciju temeljem svojih zakonskih i podzakonskih ovlasti, zakonske definicije i opisanih temeljnih uvjeta i kriterija.

Knjiga pružatelja elektroničkih publikacija.pdf