Logo Logo

AEM i UNESCO: Međunarodna konferencija o upravljanju digitalnim platformama: Stvaranje Globalnog foruma regulatornih mreža, 18. i 19. lipnja 2024. u Dubrovniku

Agencija za elektroničke medije u suradnji s UNESCO-om organizira Međunarodnu konferenciju o upravljanju digitalnim platformama: Stvaranje Globalnog foruma regulatornih mreža koja će se održati 18. i 19. lipnja 2024. u hotelu Valamar Lacroma u Dubrovniku.

Svjetski dan borbe protiv govora mržnje obilježava se 18. lipnja, stoga je taj dan simbolično izabran kao datum održavanja konferencije i početka djelovanja Globalnog foruma regulatornih mreža.

Konferencija će osobno ili virtualno okupiti dionike iz različitih područja i mreža povezanih s ovom tematikom kako bi  istražili ključne izazove i prilike u upravljanju digitalnim platformama. Glavni naglasak konferencije bit će službeno pokretanje Globalnog foruma regulatornih mreža kao platforme za dijalog i suradnju međunarodnih regulatornih tijela. 

Drugi dan konferencije posvećen je regulatornoj zajednici uz predavanja odabranih gostiju. Glavna tema drugog dana konferencije je upravljanje digitalnim platformama, utemeljeno na  Smjernicama za upravljanje digitalnim platformama Guidelines for the governance of digital platforms.

Dnevni red konferencije:

Dan 0 (17. lipnja): Niz popratnih događaja, u organizaciji UNESCO-a i partnera, koji će okupiti dionike uključene u upravljanje digitalnim platformama, uključujući članove “I4T Global Knowledge Network”.


1. dan (18. lipnja): Obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv govora mržnje, ceremonija otvaranja i plenarne sjednice obuhvatit će međunarodne mreže regulatora uz druge skupine dionika s različitih područja, uključujući vijeća za tisak, tvrtke za digitalne platforme i članove „I4T Global Knowledge Network ”. Rasprave će se usredotočiti na izazove i prilike unutar upravljanja digitalnim platformama. Najznačajniji događaj dana jest pokretanje Globalnog foruma regulatornih mreža.

Konferenciju će moderirati Morana Kasapović, urednica i novinarka Hrvatske radiotelevizije, a uvodne govore održat će sudac Chile Eboe-Osuji (bivši predsjednik Međunarodnog kaznenog suda) i Jamie Susskind, odvjetnik i autor bestselera.

Dan 2 (19. lipnja): Ovaj dan bit će posvećen zajednici regulatora, uz doprinos Globalnog foruma regulatornih mreža i pozvanih gostiju. U sklopu drugog dana konferencije održat će se tri radionice:

• Prva radionica: Najbolje prakse u upravljanju digitalnim platformama

• Druga radionica: Regulatorni pristupi novim tehnologijama: osiguravanje komplementarnosti među različitim regulatornim načinima djelovanja

Treća radionica: Digitalno osnaživanje: uloga regulatora u stvaranju online okruženja prilagođenog korisnicima