Logo Logo

Edukativni materijali o umjetnoj inteligenciji

Razvoj kritičkog razmišljanja, obrazovanje o umjetnoj inteligenciji i medijska pismenost mladih u kontekstu superizborne godine bili su u fokusu sedmih Dana medijske pismenosti, koji su se održali od 22. do 28. travnja 2024. u organizaciji Agencije za elektroničke medije i Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija i Ministarstva znanosti i obrazovanja.

U skladu s time Agencija za elektroničke medije i UNICEF i ove su godine objavili nove edukativne materijale – priručnik i video lekcije o umjetnoj inteligenciji, a koji se mogu besplatno preuzeti na portalu medijskapismenost.hr.

Edukativni priručnik o primjeni umjetne inteligencije u učenju i poučavanju „Umjetna inteligencija u obrazovanju“ napisali su stručnjaci iz Udruge „Suradnici u učenju, a namijenjen je učiteljima, nastavnicima, stručnim suradnicima, ravnateljima i ostalim stručnjacima u sustavu obrazovanja.Priručnik pruža uvid u koncepte umjetne inteligencije, njene osnovne principe i primjene u kontekstu obrazovnog procesa, a zatim i istražuje etičke izazove i dileme koje proizlaze iz integracije umjetne inteligencije u obrazovni sustav. Donosi i  prijedloge aktivnosti za rad s učenicima, te sugestije za nastavnike za neke mogućnosti integriranja umjetne inteligencije u pedagoški rad.

Edukativni video o umjetnoj inteligenciji, napravljen je prvenstveno da bi ga nastavnici mogli koristiti u školama, u radu s učenicima viših razreda osnovne škole te sa srednjoškolcima, a donosi odgovore na pitanja što je umjetna inteligencija, što je strojno učenje, kako funkcioniraju veliki jezični modeli, poput ChatGPT-a, koje su zamke takvih modela i kako ih izbjeći, odnosno kako ih pametno koristiti.

Na portalu medijskapismenost.hr sada je dostupno više od 70 edukativnih materijala – priručnika i brošura, videolekcija i kvizova o različitim aspektima medijske pismenosti.