Logo Logo

Sastanak Vijeća Agencije za elektroničke medije s predstavnicima Hrvatske diskografske udruge i Udruge za zaštitu, prikupljanje i raspodjelu naknada fonogramskih prava

Hrvatska diskografska udruga (HDU) i Udruga za zaštitu, prikupljanje i raspodjelu naknada fonografskih prava (ZAPRAF) izvijestile su o položaju hrvatske glazbe u programima radijskih postaja, ukazujući da pojedine postaje, prema njihovim saznanjima, ne ispunjavaju zakonom propisane udjele hrvatske glazbe. Ukazali su i da radijski nakladnici zakonsku kvotu domaće glazbe često ispunjavaju tako da je emitiraju izvan najslušanijh termina, a vrlo često i u (kasno)noćnim satima, a što im omogućuje trenutno zakonsko rješenje.  HDU i ZAPRAF predstavili su i sustav Oneplay, kojim se nadzire i analizira emitiranje hrvatske glazbe u radijskim programima.

Predsjednik Vijeća za elektroničke medije Damir Hajduk naveo je primjere prakse drugih zemalja u zaštiti i regulaciji domaće glazbe, naglasivši da su Dani elektroničkih medija odlična platforma za diskusiju o toj temi svih zainteresiranih dionika, kao i prilika za analizu i donošenje konkretnih zaključaka.

Uz nužnost uključivanja svih dionika, naglašeno je i da bi se kod inicijativa za izmjenama zakona moralo voditi računa o jasnim definicijama pojedinih pojmova (npr. definicija hrvatskog glazbenog djela), da bi se trebalo razmisliti o koregulacijskom procesu, te da pri svemu tome treba imati na umu i interese nakladnika i uredničku neovisnost. Dogovorena je buduća tješnja suradnja Agencije s HDU-om i ZAPRAF-om.