Logo Logo

Vijeće za elektroničke medije donijelo Odluku o dodjeli novčanih sredstava po Javnom pozivu za ugovaranje novinarskih radova u elektroničkim publikacijama (poticanje kvalitetnog novinarstva)

Agencija za elektroničke medije petu godinu za redom provodi projekt poticanja novinarske izvrsnosti dodjelom bespovratnih sredstava u visini od ukupno 350.000,00 € novinarima/novinarkama za novinarske radove i istraživanja na teme koje su od javnog interesa iz područja kulture; obrazovanja; industrije zabave; zdravstva; gospodarstva;   sporta, promicanja tjelesne kulture i zdravog načina života; lokalnih tema (komunalna, socijalna i druga pitanja od značaja za lokalnu zajednicu); spremnosti Republike Hrvatske na suočavanja s kriznim situacijama i elementarnim nepogodama;  ekumenizma i religije; ranjivih skupina (djeca i mladi, treća životna dob, osobe s invaliditetom);   ljudskih prava i prava manjina u društvu; položaja žena u društvu i njihovog osnaživanja; odnosa Republike Hrvatske prema njenim građanima u dijasporu; međunarodnih odnosa; Europske unije i EU politike.   

Posebni ciljevi koji se žele ostvariti ovim projektom odnose se na dodatni angažman novinarki i novinara i dubinsko istraživanje tema od javnog interesa, jačanje kritičkog kapaciteta i društvenog utjecaja elektroničkih publikacija, širenje broja tema i relevantnosti sadržaja elektroničkih publikacija,  profesionalizacija novinarskog i autorskog rada u elektroničkim publikacijama, nagrađivanje i motiviranje novinara/novinarki za vrhunski autorski rad te jačanje autonomije novinara. 

Slijedom navedenog, Vijeće za elektroničke medije na svojoj   28-24 sjednici održanoj 11. srpnja 2024. donijelo je Odluku o dodjeli novčanih sredstava iz Programa ugovaranja novinarskih radova u elektroničkim publikacijama.

Svim novinarima/kama kojima su temeljem Javnog poziva za ugovaranje novinarskih radova u elektroničkim publikacijama dodijeljena novčana sredstva

Molimo Vas da obostranu presliku osobne iskaznice i broj IBANA svog žiro-računa (ne tekućeg) dostavite gospođi Marijani Lalić na [email protected], kako bi se mogli pripremiti ugovori. Pri tome navedite želite li osobno doći potpisati ugovor ili želite da Vam bude dostavljen elektroničkom ili redovitom poštom.

Ukoliko imate olakšice vezano uz plaćanje doprinosa (npr. status slobodnog umjetnika ili slično) odnosno ukoliko postoje razlozi za isplatu honorara u više obroka (npr. prijavljeni ste na “burzu rada”), molimo da to posebno navedete. Nadalje, ukoliko dođe do promjene i takva situacija se naknadno pojavi tijekom provođenja projekta, a prije isplate sredstava, molimo Vas da nam se obratite vezano uz mogućnost izrade aneksa već potpisanog ugovora.

AEM će na adrese novinara/novinarki poslati dva primjerka Ugovora o autorskom djelu, odnosno oni novinari/novinarke koji zaprime ugovor elektroničkom poštom dužni su ga ispisati u dva primjerka. Molimo autore da NAJKASNIJE U ROKU OD OSAM DANA OD DANA ZAPRIMANJA na oba primjerka upišu datum potpisivanja ugovora sa svoje strane, te da ih potpisane od svoje strane vrate na sljedeću adresu:

Agencija za elektroničke medije
Jagićeva 31
10000 Zagreb

Nakon potpisa ugovora od strane Ravnatelja AEM, autorima/autoricama će biti vraćeni njihovi primjerci ugovora.

Molimo da se za sva dodatna pitanja obratite gospođi Marijani Lalić.

VAŽNE NAPOMENE:

Oni autori koji će ugovore vraćati poštom, dužni su to učiniti preporučenom pošiljkom kako bi imali dokaz o datumu slanja, budući da protekom osmog dana ističe rok za potpisivanje ugovora i smatrat će se da je novinar/novinarka odustala od provođenja svog projekta i od potpisivanja ugovora.

Molimo autore/autorice da vode računa o tome da su najkasnije u roku od trideset (30) dana od datuma koji su napisali na ugovor dužni objaviti prvi članak u svom novinarskom serijalu i kao dokaz dostaviti poveznicu na objavljeni članak na adresu [email protected].  Ukoliko ne objave prvi članak u navedenom roku i ne dostave obavijest o tome Agenciji za elektroničke medije, smatrat će se da je novinar/novinarka odustala od provođenja svog projekta i ugovor će biti raskinut.

S obzirom da su sredstva namijenjena financiranju novinarskih radova u razdoblju od dana objave odluke o dodjeli sredstava, prvi članak možete objaviti već s današnjim danom, bez obzira što još niste potpisali ugovor.Molimo, vodite računa da je ispod članaka obvezno navesti kako su isti objavljeni uz financijsku potporu Agencije za elektroničke medije iz Programa poticanja novinarske izvrsnosti.  

Najkraći razmak između objave dva članka u projektu može biti 24 sata, a najdulji razmak 30 (trideset) dana.

Molimo autore/autorice koji u roku započnu objavljivati svoj novinarski serijal, ali uvide kako ga ipak ne će moći dovršiti i od njega odustanu da nas o tome obavijeste kako bismo mogli raskinuti ugovor i ponuditi mogućnost provođenja projekta drugom autoru/autorici.

Nadalje, molimo autore/autorice da obrate pozornost na to je ove godine propisan rok za dostavu narativnog izvještaja OSAM (8) DANA od objave zadnjeg članka novinarskog projekta.

Također obratite pozornost kako je zadnji dan provođenja projekta 30. studenoga 2024. godine, to jest kako zadnji članak novinarskog projekta može biti objavljen najkasnije na taj datum.

AEM Odluka o dodjeli sredstava – Kvalitetno novinarstvo 2024.