Logo Logo

TAIEX studijski posjet Agenciji za elektroničke medije, 16-18.svibnja

Agencija za elektroničke medije (AEM) domaćin je trodnevnog studijskog posjeta predstavnika crnogorske Agencije za elektronske medije, koji je organiziran u okviru TAIEX programa Europske komisije.

Cilj studijskog posjeta djelatnika Agencije upoznavanje je s radom i nadležnostima AEM-a, organizacijskom strukturom agencije te načinom praćenja i izvještavanja o provedbi Zakona o elektroničkim medijima (ZEM), uz poseban osvrt na REFIT AVMSD-a, kojeg provodi Europska komisija. Predstavljene su aktivnosti te zakonske ovlasti AEM RH u području prava, praćenja programskih sadržaja, zaštite maloljetnika te provedbe Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Na kraju posljednjeg dana studijskog posjeta dogovorena je daljnja suradnja na razmjeni iskustava i prikupljene ekspertize na području elektroničkih medije te daljnjim jačanjem bilateralnih odnosa i komunikacije dviju institucija, kao i suradnjom u okviru međunarodnih mreža i organizacija kojih su oba regulatorna tijela članovi. 

O TAIEX-u   

(Technical Assistance and Information Exchange) je instrument pomoći Europske komisije državama kandidatkinjama u uključenju pravne stečevine u nacionalna zakonodavstva. Aktivnosti TAIEX-a se mogu okvirno podijeliti: praćenje napretka pri prijenosu pravne stečevine u nacionalno zakonodavstvo država primateljica te odgovarajuće praćenje provedbe novousvojenog zakonodavstva i pružanje različitih usluga pri prijenosu pravne stečevine u nacionalna zakonodavstva (slanje stručnjaka u državu koja prima pomoć, studijski posjet u neku od država članica, seminari i radionice).