Logo Logo

Održan 45. sastanak EPRA-e u Edinburghu

Redovito prvo godišnje zasjedanje Europske platforme regulatornih tijela – EPRA održano je od 17. do 19. svibnja 2017. u Edinburghu, u Škotskoj, okupljajući 160 predstavnika 50 regulativnih tijela te druge medijske stručnjake i predstavnike drugih europskih organizacija, poput Vijeća Europe i Europskog audiovizualnog opservatorija te OSCE-a.

U skladu s Programom rada EPRA-e za 2017., plenarni paneli tijekom godine posvećeni su temama „Vijesti u digitalno doba“ i „Obećanja i izazovi digitalne disrupcije“.

Tema vezana uz  vijesti u digitalno doba obrađena je iz perspektive  važnosti točnih i nepristranih informacija za demokraciju i to kroz prezentacije medijskih eksperata predstavnika BBC-ija, Facebooka i OESS-a. Predstavljene su smjernice globalne debate o medijima, uključujući fokus na temu lažnih vijesti (fake news)  kao i pregled prilika koje nudi online prostor i  ključnih pitanja vezanih uz regulaciju tog područja i prijetnje vjerodostojnom, neovisnom i nepristranom medijskom izvještavanju.

Zaključeno je i da neovisni regulatori mogu imati važnu ulogu u promicanju medijskog pluralizma između ostaloga, kada je to neophodno, i nadgledanjem točnosti i nepristranosti medijskog izveštavanja.

Cilj teme drugog plenarnog panela „Obećanja i izazovi digitalne disrupcije – filteri, algoritmi i raznolikost ili kako prijetnje pretvoriti u prilike?“  bilo je i analiziranje izazova koje donosi novo digitalno doba, posebice algoritama koji korisnike interneta zatvaraju u ideološke balone, što se može gledati i kao prijetnja demokraciji, kao i sagledavanje kako zaštiti kulturnu raznolikost u doba personaliziranih algoritamskih ponuda.

Potpredsjednik EPRA-e Damir Hajduk (potpredsjednik Vijeća za elektroničke medije i zamjenik ravnateljice AEM-a) na skupu je vodio radnu skupinu na temu budućnosti radija u svjetlu digitalizacije. Budućnost digitalnog radija je multi-platforma i multi-standard. Strategije pojedine države vezane uz ovu temu trebale bi biti fokusirane na različite potrebe društva. Radio mora biti dostupan svakome, bez obzira na dob, materijalni status, obrazovanje i računalnu pismenost.  

Ostale dvije radne skupine bile su posvećene temama medijske pismenosti –„Mapiranje ključnih inicijativa & istraživanje korištenja medija“ te procedurama licenciranja i autorizacije pružatelja medijskih usluga. Zaključeno je da je u novom digitalnom medijskom okruženju medijska pismenost jedna od ključnih vještina potrebnih građanima za život i participaciju u društvenim i demokratkim procesima, kao i za zaštitu od potencijalno štetnih medijskih sadržaja, te je apostrofirana i važnost nacionalnih regulativnih tijela u promicanju važnosti medijske pismenosti.

EPRA je mreža koja okuplja 52 nacionalna regulativna tijela iz 46 zemalja i platforma koja sadrži bazu komparativnih radnih dokumenata, prezentacija i informacija o regulaciji medija. Web stranica EPRE jedinstven je izvor neakademskog znanja o regulatorima i o implementaciji regulacije medija u Europi.

Više informacija možete pronaći ovdje