Logo Logo

Dani medijske pismenosti – na daljinu

U skladu s aktualnom situacijom i mjerama za zaštitu od koronavirusa, odgođena je većina aktivnosti planiranih povodom ovogodišnjih Dana medijske pismenosti.

Agencija za elektroničke medije i UNICEF pozivaju odgojitelje, nastavnike, knjižničare i druge organizatore događanja da svoje radionice, predavanja, filmske projekcije, panel diskusije i druge aktivnosti održe u predstojećim mjesecima, kada se za to steknu uvjeti, te da nas obavijeste o novim terminima.

Također, obrazovni djelatnici, kao i svi drugi koji se bave projektima medijske pismenosti, pozvani su da, shodno mogućnostima razmotre organiziranje aktivnosti i predavanja posvećenih temama medijske pismenosti na daljinu – u virtualnim učionicama ili na neki drugi način putem interneta, poput webinara. Pri tome se mogu koristiti naši obrazovni materijali, namijenjeni različitim dobnim skupinama, a koji su dostupni za preuzimanje u elektroničkom obliku na poveznici:

Obrazovni materijali

Vještine medijske pismenosti u ovim su trenutcima osobito važne, jer nam mogu pomoći da se zaštitimo od utjecaja brojnih neprovjerenih informacija i dezinformacija koje prate pandemiju koronavirusa. U tom vam kontekstu preporučujemo naše nastavne materijale Kako prepoznati dezinformacije i lažne vijesti i paket edukativnih materijala Fake ≠ fact: Uvođenje kritičkog vrednovanja izvora u učionice.

Budući da će mnoga djeca i mladi, kao i odrasli, u ovom razdoblju provoditi čak i više vremena nego inače uz pametne telefone i računala, odnosno uz različite sadržaje na internetu, društvenim mrežama i platformama za razmjenu videa, kao i komunicirajući putem aplikacija za dopisivanje, važno je pažnju posvetiti sigurnom i odgovornom korištenju interneta. Tim se temama bave naši nastavni materijali Sigurnost djece na internetu i elektroničko naslije, Poštivanje sebe i drugih u virtualnom svijetu te Ljudsko dostojanstvo, vrijeđanje, sramoćenje i govor mržnje.

Među obrazovnim materijalima za preuzimanje nalaze se i drugi korisni materijali za nastavnike i odgojitelje, kao i za roditelje, a uskoro ćemo objaviti i nove materijale pripremljene za 3. Dane medijske pismenosti.

Pratit ćemo dalje situaciju i službene preporuke vezane za sprečavanje širenja koronavirusa i djelovati u skladu s njima te vas obavještavati o svim novostima vezanima za projekt Dani medijske pismenosti. Pozivamo i vas da pratite razvoj situacije i da se o koronavirusu informirate samo iz službenih i provjerenih izvora, te da budete odgovorni i da obavezno kritički promislite prije nego što podijelite neku informaciju na platformama i društvenim mrežama.